Isı yalıtımı ve kamış çatı
Isı, yüksek sıcaklıklı ortamdan, daha düşük sıcaklıklı ortama kendiliğinden transfer olan bir enerji türüdür. Kış aylarında iç mekandaki sıcak havanın, dışarıdaki soğuk ortama transfer olarak iç mekanın soğumasını önlemek ve yaz aylarında ise dış ortamdaki sıcak havanın, daha az sıcak olan iç mekana transfer olarak iç mekanın ısınmasını önlemek amacıyla, özel malzemelerle bina zarfı (dış duvarlar, pencereler, kapılar, döşeme, tavan ve çatı) üzerinde yapılan ısı geçişlerini sınırlandırma işlemine “ısı yalıtımı” denir.
Isı Yalıtım Malzemesi, ısıl iletkenlik değerinin düşük olması yanında yeterli kalınlığa da sahip olmalıdır, işte tam da ısıl iletkenlik ve kalınlık değerlerinin birleştiği noktada “ısı yalıtımını” ifade eden değer olarak Isıl Direnç (R) ifadesi karşımıza çıkar. Isı yalıtım hesaplamalarında Isıl Direnç, R (m² K / W) değeri (dolayısıyla ısıl iletkenlik+kalınlık) kullanılır.
Isı Yalıtımı= R= Isıl Direnç = Kalınlık d (m) / Isıl İletkenlik Katsayısı λ (W / m.K) = d / λ
Isı yalıtımı yapılmasının amacı ısı kayıp ve kazançlarını önlemek olduğuna göre ısı yalıtım malzemesinin bunlara karşı gösterdiği direncin de büyük olması gerekmektedir. Bu direncin büyüklüğü denklemde görüldüğü gibi, malzemenin kalınlığına ve küçük ısıl iletkenlik katsayısına (λ) bağlıdır.
Avrupa labaratuar araştırmalarında kamışın ısı iletkenlik katsayısı (λ) 0,20 olduğu bulunmuştur.
Bu formülle şimdi 30 cm kalınlığındaki kamış çatının R değerinin hesaplaması şöyledir: R= 0,30/0,20= 1,5
Doğal malzemerinde en yüksek ısı yalıtımı yapan ürün saz/kamış’tır. Kışın evde mevcut olan ısı’yı korumak istiyorsanız ve yazları kilima gibi enerji tüketen aletleri kullanmak istemiyorsanız, kamış çatı en güzel doğal çözümdür. Yani kamış çatı lüks/modern çatı tekniği olduğu gibi aynı zamanda yüksek tasarruf tekniğidir.